Mensen en Poëzie

Welkom JOHAN!

Hoe kom je bij De KrachtFabriek?

In 2015 werd ik op de jaarlijkse activiteitenmarkt in Houten aangesproken door Harry Binnema van Tinkerinq. Hij stond daar bij een kraam met 3D-geprinte spullen en andere producten van Tinkerinq.
Harry kende ik omdat hij als cursist bij mij thuis een cursus website maken had gevolgd toen ik na mijn pensionering met ICT-cursussen thuis begonnen was. Zijn vraag was duidelijk: ken je De KrachtFabriek en wil je bij Tinkerinq misschien ook een cursus geven? En nee, ik kende De KrachtFabriek niet en ik wist ook niet of ik een cursus wilde geven.

In de week daarna ben ik met mijn partner Lynne daarna De KrachtFabriek eens ingelopen. Wauw! Wat een unieke ervaring! We werden rondgeleid door Mai Linh (die toen volgens mij ook al een plantenasiel had) en zagen zo alle hoeken en gaten van het schoolgebouw aan de Puttershaag en proefden de bijzondere sfeer die er hing.

De afspraak met Tinkerinq was daarna snel gemaakt. Een enorm gedreven clubje van Harry, Rob en Jelle, die er toen nog bij was, hield mij een uur of twee bezig met alle ins en outs van Tinkerinq.
Terug in de gemeenschappelijk ruimte zaten Menno en Wout aan de ronde tafel. Met Wout en daarna Menno ben ik nog meer dan een uur aan de praat geweest over het wel en wee van henzelf, maar vooral over hoe bijzonder De KrachtFabriek was. En plotseling was ik, voordat ik naar huis ging, inspirator!

Wat vind je hier?

Heel veel. Terwijl ik hier niet eens fysiek bezig ben. Ik maak geen gebruik van het atelier, de houtwerkplaats, de fietsen/metaalwerkplaats, computerworkshop of Tinkerinq. Wel heb ik cursussen en workshops WordPress gegeven (met veel plezier enkele samen met Ronald v.d. Zwam, i.m.), ik heb workshops Werken met Poëzie gegeven, meegedaan met bijna alle introductieworkshops voor nieuwe inspirators en ik herinner mij workshops over de sociocratie, geweldloos communiceren en de artistieke Hoppeta voorstellingen. En soms bemoei ik me op de achtergrond met het wel en wee van De KrachtFabriek.

Wat ik dus op De KrachtFabriek vind? Mensen, heel veel heel verschillende mensen. Mensen met een rugzak, mensen “met een haakje”, zoals Menno dat noemde, mensen met problemen, mensen vol enthousiasme. Mensen met humor, mensen met een tomeloze inzet of mensen die liever wat aan de zijkant blijven. En allemaal zijn ze meestal anders dan de mensen in mijn eigen sociale omgeving. En iedereen praat en luistert naar elkaar. Dat gaat bovendien nog meestal behoorlijk goed ook.
Gelukkig heb ik zelf genoeg haakjes om me thuis te voelen.
Ik vind dan ook dat ik op De KrachtFabriek mijzelf een mooi cadeau heb gegeven.

Waar loop je tegen aan?

Tegen heimwee naar mensen die in de periode dat ik hier ben grote indruk op mij hebben gemaakt en uitgevlogen zijn, of overleden zijn: Johan Hamstra, Angèle, Ronald, Menno en anderen.
Heimwee naar het ongebreideld enthousiasme in de beginjaren.
Heimwee naar wat meer structuur, hoe warrig ook, naar de drukte van voor Corona, naar de levendigheid van een groep mensen met verwachtingen en initiatieven.

Wat zou je willen?

Ik wil meer workshops bijwonen, en zou meer workshops willen geven. In dat kader wil ik vanaf eind 2022 weer een aantal sessies Poëzie gaan geven.

En ik hoop dat het open inloop moment voor koffie op de woensdagochtend uit gaat groeien tot een plek en tijd waar veel humor is, inspirators langs komen en aandacht voor elkaar hebben en dat het een broedplek wordt waar je kunt lachen en vooral kunt luisteren naar elkaar.